Η μετατροπή του πρώην αεροδρομίου Tempelhof στο Βερολίνο σε πάρκο

Το αεροδρόμιο Tempelhof στο Βερολίνο διέκοψε τη λειτουργία του το 2008, όταν άρχισε να λειτουργεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Schönefeld. Πρόκειται για ένα ιστορικό αεροδρόμιο, με σημαντικό ρόλο τόσο στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν λειτουργούσε ως βασικό σημείο σύνδεσης του Δυτικού Βερολίνου με τη Δυτική Ευρώπη.

Τον Αύγουστο του 2009 οι τοπικές αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν ότι τα 3.800στρ. του πρώην αεροδρομίου Tempelhof θα μετατραπούν σε πάρκο και για το σκοπό αυτό προβλέφθηκε ένα σχετικό κονδύλι. Το «Tempelhofer Park», όπως ονομάστηκε το πάρκο, άνοιξε για το κοινό το Σαββατοκύριακο 8-9 Μαΐου 2010 με μία μεγάλη γιορτή στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από 200.000 Βερολινέζοι. Από τότε το πάρκο φιλοξενεί καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν ποδήλατο και πατίνια, να παίξουν, να τρέξουν, να κάνουν πικ-νικ, να πετάξουν χαρταετό και γενικά να απολαύσουν μία ήσυχη βόλτα στην καρδιά του Βερολίνου. Επίσης στο χώρο και ιδιαίτερα στις κτιριακές εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται πολλές εμπορικές εκθέσεις και επιδείξεις.

Για τη διαμόρφωση του πάρκου διατηρήθηκε η δομή του αεροδρομίου και έγιναν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις για την απόδοση του χώρου σε δημόσια χρήση. Οι επιφάνειες των αεροδιαδρόμων και των βοηθητικών διαδρόμων του αεροδρομίου χρησιμοποιήθηκαν ως το βασικό δίκτυο κίνησης των επισκεπτών του πάρκου. Οι επιφάνειες από χώμα επίσης διατηρήθηκαν και καλύφθηκαν από γρασίδι. Μέρος του τεχνικού εξοπλισμού του αεροδρομίου συντηρήθηκε και εκτίθεται ως τεκμήριο της ιστορίας του χώρου. Αναμορφώθηκε η περίφραξη της έκτασης και διαμορφώθηκαν έξι σημεία εισόδου στο πάρκο. Ειδική μέριμνα υπήρξε για τα προστατευόμενα είδη πουλιών και εντόμων που φιλοξενούνται στο χώρο.

Το πάρκο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τη δύση του ήλιου και η είσοδος σε αυτό είναι ελεύθερη.

Η μετατροπή του πρώην αεροδρομίου Tempelhof σε πάρκο, όπως έχει συμβεί και με αρκετά ακόμα ανενεργά αεροδρόμια στον κόσμο, αποτελεί ένα παράδειγμα αναφοράς και για το Ελληνικό, δείχνοντας όχι μόνο τις προοπτικές που έχει η έκταση για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων στην Αθήνα, αλλά και ότι ένα τέτοιο εγχείρημα βασίζεται περισσότερο στην πολιτική βούληση παρά σε οικονομικούς πόρους.


 


Δείτε επίσης
Σημαντικά

improve my city


 
 

 


 
   
Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Λ. Κύπρου 68, 164 52
Τηλεφωνικό κέντρο: 213 2018 700 & 213 2026 000
Municipality of Ellinikon-Argyroupoli, 68 Kyprou Av., 164 52
Call Center: +30 213 2018 700 & +30 213 2026 000