Πρώτη Είδηση
Πλαισιωμένα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων γιορτάζονται φέτος τα 90 χρόνια του Ταφικού Εθίμου την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση, βιώνουν μια εθιμική εκδήλωση, το «Ταφικό Έθιμο», που τηρείται αναλλοίωτο με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο. Αρχικά οι ιερείς τελούν τρισάγιο στη εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στην συνέχεια τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο. Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.
Με βάση τα δημοσιεύματα της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2011, σχετικά με την πρόταση του κυρίου Χοσέ Αθεμπίγιο που παρουσίασε στην Ελληνικό ΑΕ, οι τρεις δήμαρχοι Αλίμου, Θάνος Ορφανός, Γλυφάδας, Κώστας Κόκκορης και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, θεωρούν ότι η μελέτη αυτή, κινείται στην ίδια λογική με την πρόταση του πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, την οποία και αντιπάλεψαν.
Οι διαπιστώσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής πάνω στο νομοσχέδιο για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα είναι ρητές και κατηγορηματικές: μια σειρά από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται έξω από τα όρια της συνταγματικότητας.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Απριλίου από την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Η 17η Απριλίου αποτελούσε ημέρα λήξης της προθεσμίας κατάθεσης «επενδυτικών σχεδίων» από διεθνείς και ντόπιους ιδιωτικούς ομίλους και κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του «φιλέτου» του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
 
Συμπολίτισσες και συμπολίτες, Σχετικά με όσα λέγονται για τη δημιουργία κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:...
Ραντεβού στον ελαιώνα που δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου στο πρώην Αεροδρόμιου Ελληνικού έδωσαν πολίτες και φορείς το Σάββατο 24 Μαρτίου. Σκοπός τους να περιποιηθούν τις 1200 περίπου ελιές οι οποίες είχαν ανάγκη από πότισμα, λίπανση και πασσάλωμα.
Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την μνημονιακή συγκυβέρνηση και τους "προθύμους" δορυφόρους της ένας απαράδεκτος νόμος για την λεγόμενη "αξιοποίηση" του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά με τον οποίο στην πραγματικότητα προωθείται το ξεπούλημα σε ιδιώτες 6.200στρ. δημόσιας γης, με σκοπό τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων 3.700.000τ.μ. ακόμα και σε προσχώσεις αγνώστου μήκους μέσα στην θάλασσα. Στις επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνονται κατοικίες, τουριστικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης, καζίνα, εμπορικά κέντρα, μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικά νοσοκομεία.
 
O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη, για τη λειτουργία Κέντρου Κράτησης στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού είπε...
Παραιτήθηκε πρόσφατα η διοίκηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) εξαιτίας διαφωνιών της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν πρωτίστως το Ελληνικό. Παράλληλα ,την Τετάρτη 14 Μαρτίου εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΠΕΔΑ Ψήφισμα για το Ελληνικό, με το οποίο διατυπώνεται αφενός η ρητή αντίθεση των Δήμων της Αττικής στο νόμο της κυβέρνησης για την "αξιοποίηση" του χώρου και αφετέρου το αίτημα για τη δημιουργία ενός δημόσιου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού για όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού (πρώην αμερικάνικη βάση) πραγματοποιήθηκε η Ομαδική Έκθεση Εικαστικών Καλλιτεχνών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης από 5 έως 8 Απριλίου. Συμμετείχαν 40 καλλιτέχνες με πολύ όμορφα έργα, τοπία, προσωπογραφίες, εικαστικές δημιουργίες και αγιογραφίες.
 
Σχετικά με τις συζητήσεις που προέκυψαν για δημιουργία κέντρων υποδοχής και κράτησης μεταναστών στο Ελληνικό και την πλήρως ανεύθυνη τροφοδότηση φημολογιών τόσο για το τι πρόκειται να γίνει όσο και για τη στάση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης θέλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας όσο και τους δημότες των δήμων της ευρύτερης περιοχής ότι ...
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη οι παρελάσεις σχολείων και φορέων. Η παρέλαση της δημοτικής κοινότητας ...
 
Την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 και ώρα 8.30 μ.μ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης Εικαστικών Καλλιτεχνών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (πρώην Αμερικάνικη Βάση). Διάρκεια έκθεσης:5-6-7-8 Απριλίου 2012.
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ο 1ος Ποδηλατικός Γύρος του δήμου μας την Κυριακή 22 Μαΐου. Οι δρόμοι του Ελληνικού και της Αργυρούπολης πλημμύρισαν από τους ποδηλάτες και ποδηλάτισσες όλων των ηλικιών που ξεπέρασαν τους 1300. Το σύνθημα του Ποδηλατικού Γύρου που καλούσε τους φίλους του ποδηλάτου να γνωρίσουν την πόλη τους με το ποδήλατο υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς δεν είχε αγωνιστικό χαρακτήρα αλλά πήρε τη μορφή μιας βόλτας στους δρόμους της πόλης μας από τους κατοίκους της.
Ο Οργανισμός Νεολαίας & Αθλητισμού Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης διοργανώνει Διήμερη Εκδρομή Νεολαίας στις 24 - 25 Μαρτίου για Rafting στον ποταμό Εύηνο με διαμονή στην Ναύπακτο.
Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για ένα καθαρότερο περιβάλλον στην πόλη μας ξεκινά ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης καθώς το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες των σκύλων σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους - ειδικά εκεί που συχνάζουν παιδιά - έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
H «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» προγραμματίζει το επόμενο διάστημα με την στήριξη του Δήμου Ελληνικού –Αργυρούπολης μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό» στα πλαίσια των γενικότερων κινητοποιήσεων για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων εκποίησης, ιδιωτικοποίησης και δόμησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης και η Κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας ξεκίνησαν την εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος Προληπτικού Γυναικολογικού Ελέγχου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ και περιλαμβάνει •ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ σε όλες τις γυναίκες 40 έως 65 ετών και •ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στις γυναίκες 25 έως 65 ετών, οι οποίες είναι κάτοικοι Ελληνικού & Αργυρούπολης.
Οι παρελάσεις σχολείων και φορέων του δήμου μας πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη. Οι εκφωνήσεις των πανηγυρικών λόγων έγιναν από την Αντιδήμαρχο, Ροδή Γεωργακάκη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Άγγελο Παπασπύρου στις κεντρικές πλατείες και ακολούθησε οι καταθέσεις στεφάνων. Και τις δύο παρελάσεις άνοιξαν συμπολίτες μας με πανό του δήμου «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ – ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ».
Το Θεατρικό Εργαστήρι Ελληνικού του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης παρουσιάζει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Όλγας Γκάτζιου στο δημοτικό θέατρο, Χαλδείας 43 στις 20 -21 – 22 / 27 και 29 Μαΐου 2011. Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.
Κανονικά λειτουργεί από χθες η πλαζ του Αγίου Κοσμά μετά τις εργασίες και τον καθαρισμό που πραγματοποίησαν για 5η συνεχή χρονιά εθελοντές και εργαζόμενοι του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. Το Σάββατο καθαρίστηκε η άμμος της πλαζ και την Κυριακή τοποθετήθηκαν οι ομπρέλες και έγιναν όλες οι εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων για τους λουόμενους.
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό» καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν μέσα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού έναν ελαιώνα, με πρώτη φύτευση ελιών την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 στις 11.00π.μ. (συνάντηση στην είσοδο από οδό Αεροπορίας).
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης μαζί με το «ΒΛΑΣΤΟ», συνεταιρισμό εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου που έχει δημιουργηθεί στη πόλη μας, συνεχίζουμε την διακίνηση βασικών προϊόντων για τη διατροφή της οικογένειας, φέρνοντας τους παραγωγούς σε απευθείας επαφή με τους καταναλωτές. Μετά την πατάτα συνεχίζουμε με το λάδι. Από αγροτικό συνεταιρισμό της Μεσσηνίας, εξαιρετικό παρθένο, τυποποιημένο, συσκευασμένο σε 5λιτρα δοχεία, στη τιμή των 14 ευρώ (2,8 ευρώ το λίτρο).
Εκδηλώσεις από τα Πολιτιστικά Τμήματα του Δήμου, Σχολεία και Συλλόγους έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες.
 
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης καλεί όλους τους φορείς σε συνάντηση με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012, στις 7:00 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού...
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπέμπει SOS! Οι Δήμοι σ΄όλη τη χώρα ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των μεγάλων μειώσεων στην κρατική χρηματοδότηση και των λοιπών περικοπών που υφίστανται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες.
Το Σάββατο 7 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης σας προσκαλεί στη συναυλία – αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο «Μ. Θεοδωράκης». Συμμετέχουν: Παιδική Χορωδία, Σύνολο Φλογέρας, Ορχήστρα Εγχόρδων, Εφηβικό & Νεανικό Σύνολο Εγχόρδων, Σύνολο Κιθαριστών, Σχολή Κρουστών Οργάνων, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, Κέντρο Έκφρασης & Δημιουργίας Αργυρούπολης. Την Κυριακή 8 Μαΐου στις 11.00 το πρωί οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν παραμύθια από τη γιαγιά Ρεγγίνα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης (δίπλα στο δημαρχείο).
Ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, αναγνωρίζοντας ότι η γνώση δεν είναι μόνο για ειδικούς και λίγους, αλλά πλούτος για κάθε άνθρωπο, διοργανώνει σειρά από κύκλους διαλέξεων σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της πόλης μας και θα γίνονται από καθηγητές πανεπιστημίου και άλλους επιστήμονες. Ο πρώτος κύκλος αναφέρεται στη μελέτη θεμάτων που επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας κατά το 19ο αιώνα. Οι διαλέξεις θα γίνονται στην αίθουσα Ωδείου Αργυρούπολης (Κύπρου 97, 1ος όροφος) Κάθε Δευτέρα στις 7:00μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης (ΚΙ.Λ.ΕΛΛ.ΑΡ.) διοργανώνει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 την προβολή της ταινίας "ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ" (2011, 100') σε σκηνοθεσία Γιώργου Αυγερόπουλου (από τη σειρά "Εξάντας").
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις του Παμποντιακού Πανοΰρ 2011 που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Οι εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν την Κυριακή του Θωμά με την αναβίωση του Ταφικού Εθίμου φέτος περιλάμβαναν ομιλίες, εκθέσεις, προβολές, ποντιακό θέατρο, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χορευτικά συγκροτήματα και ποντιακό γλέντι μέχρι αργά στην πλατεία Σουρμένων.
Δράσεις - Εκδηλώσεις

 

improve my city

λαογραφικο μουσειο

 Βοήθεια και συμβουλές προς τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους


 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 

 

 

Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Λ. Κύπρου 68, 164 52
Τηλεφωνικό κέντρο: 213 2018 700 & 213 2026 000
Municipality of Ellinikon-Argyroupoli, 68 Kyprou Av., 164 52
Call Center: +30 213 2018 700 & +30 213 2026 000