Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022 η ανακαινισμένη δημοτική θεατρική σκηνή της Ολυμπίας, η οποία πήρε και το όνομα ενός σπουδαίου ηθοποιού, του Νίκου Κούρκουλου.

Με πολύχρονη παρουσία στα δημοτικά μας δρώμενα, από το 1980, η θεατρική σκηνή ανέδειξε μέσα από τη θεατρική ομάδα, καλλιτέχνες και ταλέντα, ενώ φιλοξένησε και εκατοντάδες παραγωγές προσφέροντας ψυχαγωγία στο φιλοθεάμον κοινό και έκφραση στους ηθοποιούς.

Σήμερα η θεατρική μας σκηνή διαθέτει εκτός της σύγχρονης αισθητικής και υποδομής κατόπιν της ριζικής ανακαίνισης που της έκανε η Δημοτική Αρχή Ελληνικού Αργυρούπολης, και ένα κειμήλιο ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητος.

Με καθίσματα που βρισκόντουσαν στο Κολλέγιο Pierce στη Σμύρνη το 1875. Τα καθίσματα αυτά που κοσμούν πλέον ως ιστορικό κειμήλιο την αίθουσα του νέου μας θεάτρου, διασώθηκαν από την καταστροφή και βρέθηκαν το 1935 στο Κολλέγιο Pierce το οποίο λειτουργούσε στο Ελληνικό.

Στην αίθουσα της νέας Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής αποτελεί μια μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη όχι μόνο για την πόλη μας αλλά συνολικά για τον Ελληνικό λαό, διότι η μνήμη και η ιστορία μας είναι ζωντανή, και εμείς δεν ξεχνάμε τη Σμύρνη!

Η εκδήλωση άνοιξε με το πολίτικο τραγούδι “Μενεξέδες και Ζουμπούλια” που ερμήνευσαν οι καλλιτέχνες Γιώργος Ντόβολος (τραγούδι), Αθηνά Κούκη (κανονάκι), Χρήστος Δαλιάνης (βιολί), Αλεξάνδρα Παπαστελιοπούλου (τσέλο).

Τα δύο βίντεο που προβλήθηκαν, ένα για το χρονολόγιο της Θεατρικής Σκηνής και της Θεατρικής ομάδας του Δήμου μας και το δεύτερο βιογραφικό βίντεο με τη διαδρομή του Νίκου Κούρκουλου ήταν εξαιρετικά και τα επιμελήθηκε ο εργαζόμενος του Δήμου μας Άρης Λούπασης.

Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε και έκανε ποδαρικό ήταν «Ο αργαλειός της Ανατολής». Μια πετυχημένη παιδική παράσταση, παραγωγής από το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΝΕΙΡΟΥ που διασκευάστηκε για τις ανάγκες της βραδιάς των εγκαινίων. Η παράσταση έχει την στήριξη από το Υπουργείο πολιτισμού στα πλαίσια της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν: εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος εστίασε σε τρεις κυρίως άξονες που ξεχώρισαν και έκαναν ιδιαίτερη τη βραδιά των εγκαινίων. Ο πρώτος εστίασε στη δημιουργία της θεατρικής σκηνής, στην πορεία της θεατρικής ομάδας και στην επιστροφή του Μιχάλη Μαραγκού, στους εργαζόμενους και σε όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν για να βγει αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. «Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης μεταξύ άλλων είναι και η πρωτεύουσα του πολιτισμού, του θεάτρου και της τέχνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο δεύτερος άξονας ήταν το ιστορικό κειμήλιο των καθισμάτων που πλέον κοσμούν την αίθουσα της θεατρικής σκηνής. Ο Δήμαρχος συνοπτικά περιέγραψε το πως ενημερώθηκε, το 2019, από κάτοικο της περιοχής (ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας εκεί και ο πατέρας του το 1935 στο Κολλέγιο Pierce) ότι το συγκεκριμένο έπιπλο έχει έρθει από τη Σμύρνη μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια που διασώθηκαν από το κτίριο πριν καεί. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικού άφησε την ονοματοδοσία σε «Νίκος Κούρκουλος». «Ο Έλληνας άνδρας που ενσάρκωνε ο σπουδαίος ηθοποιός και θεατράνθρωπος Νίκος Κούρκουλος είναι ο σωστός άνδρας που είναι ουρανός για τη γυναίκα, τα παιδιά και την οικογένειά του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και αναφερόμενος στη Μαριάννα Λάτση, την Εριέτα, τη Μελίτα και το Φίλιππο τους είπε ότι «Ο Νίκος Κούρκουλος ζει μέσα από εσάς και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε την παρακαταθήκη του».

Με πολύ συγκίνηση η οικογένεια του Νίκου Κούρκουλου παρέλαβε συμβολικά το χρυσό κλειδί της θεατρικής σκηνής. «Μεγάλη τιμή και συγκίνηση να είμαστε σε αυτό το ιστορικό μέρος. Όλοι μίλησαν εξαιρετικά, όμως η δική σας ομιλία Δήμαρχε με συγκίνησε περισσότερο απ’ όλα. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή που μας κάνατε», είπε με τρεμάμενη φωνή η κ. Μαριάννα Λάτση.

Στα εγκαίνια  παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χάρης Ρώμας, οι  Βουλευτές ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης και Άννα Καραμανλή, ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου  και πλήθος κόσμου.

Ευχόμαστε η νέα περίοδος που ξεκίνησε να είναι μακρόπνοη και δημιουργική και να αναδείξει καλλιτέχνες και παραγωγές του Δήμου μας και όλης της επικράτειας αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μας.

Τις επόμενες ημέρες η σκηνή μας θα είναι διαθέσιμη για το κοινό της πόλης, ξεκινώντας από τα ΚΑΠΗ μας, στα μέλη των οποίων θα προβληθεί το έργο “Σμύρνη μου αγαπημένη”.

Καλορίζικη!!!