Μετά από πάρα πολλές δεκαετίες και με αφορμή τις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται στο Ελληνικό, το ΤΕΕ αποφάσισε την ανάθεση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης προκειμένου να ενοποιηθεί η πόλη μας, μαζί με το χώρο της επένδυσης σε ένα ενιαίο πλέον σύνολο, στο οποίο δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι αλλά να διεκδικήσουμε ένα δυναμικό ρόλο με τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, τις οποίες συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πολλές παθογένειες τόσο στην Αργυρούπολη όσο και στο Ελληνικό και τις οποίες καλούμαστε με μια δυναμική μελέτη που συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και προτείνουμε στο ΤΕΕ, να παρέμβουμε στη δική του μελέτη, προκειμένου να τη λάβει σοβαρά, να την υιοθετήσει και να επιφέρει αλλαγές στην πόλη μας.
Αλλαγές που θα καθορίσουν τον τρόπο ζωής μας τις επόμενες δεκαετίες σε μια πόλη σύγχρονη, ενιαία και με προστασία πάνω από όλα της γενικής κατοικίας ως χρήση γης.
Αξιοσημείωτο στην μεγάλη αυτή μελέτη – πρόταση είναι η πρόβλεψη ότι πλέον δε θα μπορούν να ανοίξουν στο Ελληνικό και στην Αργυρούπολη άλλα συνεργεία, και συγκεκριμένα δε θα επιτρέπεται η δημιουργία νέων, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος κορεσμός.
Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο, διότι η πόλη έχει πάρει αυξητικές τάσεις στον τομέα των συνεργείων – πλυντηρίων και έχει μετατραπεί σε χαβούζα αυτοκινήτων, δεδομένου ότι άλλοι Δήμοι περιμετρικά σε εμάς έχουν ήδη αποκλείσει τις περιοχές τους εδώ και πολλά χρόνια.
Παράλληλα η πυκνοκατοικημένη Άνω Αργυρούπολη και τα Σούρμενα αποκτούν χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας ενώ διαμορφώνονται ζώνες εμπορικότητας της Κύπρου, της Ιασωνίδου, της Αλεξιουπόλεως που συνδέονται με το εμπορικό κομμάτι της Επένδυσης και θα μπορούν να δώσουν την ώθηση για την ανάπτυξη των δρόμων αυτών ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, βιώσιμες και λειτουργικές τα επόμενα χρόνια με τις ανάλογες παρεμβάσεις.
Επίσης, αποκαθίστανται αδικίες και λάθη δεκαετιών αφού πράσινοι χώροι που έχει τόσο πολύ ανάγκη η περιοχή μας δημιουργούνται. Πράσινες διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι αλλά και πλατείες όπως αυτή στο τέρμα Γερουλάνου (που δυστυχώς μέχρι και σήμερα έχει το χαρακτηρισμό νεκροταφείο) αλλά αυτό αλλάζει και αποκαθίσταται στην μορφή που έχει ως πλατεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο χάρτη που βλέπετε το νέο ΤΠΣ της νέας πόλης που χτίζεται εντός του χώρου του πρώην Αεροδρομίου έρχεται να συμπεριλάβει αυτοδιοικητικά, χωροταξικά και πολεοδομικά ενιαία πλέον στην πόλη του Ελληνικού – Αργυρούπολης ανάμεσα σε δύο ορεινούς όγκους (Υμηττό και Μητροπολιτικό Πάρκο) αλλά και την παραλία του Ελληνικού, τμήμα του οποίου αποδίδεται πλέον στο Δήμο μας.
Έτσι με λίγα λόγια θα έχουμε μια ενιαία πόλη (αφού σήμερα είναι τριχοτομημένη και κυρίως με προστασίας της κατοικίας) ανάμεσα σε δύο πράσινους όγκους με όλα τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η κατοικία, η οποία προστατεύεται, θωρακίζεται και αναβαθμίζεται.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, είναι ότι το Ελληνικό και η Αργυρούπολη είναι μια πόλη. Δεν είναι γειτονιές, ξεχωριστές η μία από την άλλη αλλά μια σύγχρονη ενιαία πόλη που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.
Και είναι μια τολμηρή κίνηση η αλλαγή του Πολεοδομικού Σχεδίου διότι καλείται επιτέλους να διορθώσει παθογένειες και λάθη όλων των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησε σε αδιέξοδα πολλές γειτονιές.
Τα εργαλεία για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω είναι οι αναπλάσεις με την ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων, οι διαδρομές πρασίνου με την απόδοση ιδιωτικών χώρων σε πράσινο και κοινή χρήση με το κίνητρο της αύξησης του συντελεστή, η μεταφορά εντός της ίδιας γειτονιάς συντελεστή για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου κλπ.
Εξίσου σημαντικό είναι η δημιουργία πάρκου στον Ορεινό Όγκο που με το πράσινο και την ήπια αναψυχή και σε συνδυασμό με το πάρκο του Ελληνικού θα περιβάλλει τον αστικό ιστό, προστατεύοντας έτσι και τον Υμηττό μας.
Βεβαίως περιμένουμε το ΤΕΕ να δει σοβαρά τις προτάσεις μας και το τελικό σχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση και συζήτηση.