Λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Η λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών

Δευτέρα – Παρασκευή: 7:00 – 15:45

Οι Παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούν
  • 24 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου
  • Μ. Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά
  • Τις επίσημες αργίες
  • 1 έως 31 Αυγούστου

Δείτε τους Σταθμούς μας στον Χάρτη

Ενδεικτικό Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ώρα Πρόγραμμα
7.00 – 8.30  Προσέλευση των παιδιών.

Υποδοχή των παιδιών, τακτοποίηση ατομικών ειδών.

Παιδαγωγικές δραστηριότητες σε μικρές ομάδες.

Ενσωμάτωση των παιδιών σε ομάδες παιχνιδιού ή απασχόλησή τους στις “παιδαγωγικές γωνιές δραστηριοτήτων” ή ενασχόλησή τους με οικοδομικό – κατασκευαστικό ή άλλο παιδαγωγικό υλικό. 

Ελεύθερο παιχνίδι στις παιδαγωγικές γωνιές.

Συζήτηση – συναισθηματικές ανταλλαγές μεταξύ των παιδιών και της παιδαγωγού.

8.30 – 9:00 Προετοιμασία των παιδιών για το πρωινό (Πλύσιμο χεριών /ατομική υγιεινή).

Τακτοποίηση παιχνιδιών.

9:00 – 10.00   Πρωινό Γεύμα

Πλύσιμο χεριών /ατομική υγιεινή

Συζήτηση – ελεύθερη έκφραση των απόψεων των παιδιών για παιδαγωγικές δράσεις (project), με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους (λόγος, επικοινωνία, κοινωνικοποίηση κ.λπ..

10.00-12.00 Χωρισμός ολιγομελών ομάδων.

Παιδαγωγικές δραστηριότητες σχετικές με την παιδαγωγική δράση (Project) και ανάλογες με την ηλικία τους π.χ. ζωγραφική, κολλητική, θεατρικό παιχνίδι, χειροτεχνία, κουκλοθέατρο, νερό, πηλός, κηπουρική, μαγειρική, οικολογικό πειραματισμό κ.λπ.

Ελεύθερη απασχόληση των παιδιών στις γωνιές δραστηριοτήτων ή ψυχοκινητικές-ρυθμικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες προανάγνωσης – προγραφής – προαρίθμησης.

Οργανωμένες και ελεύθερες δραστηριότητες στην αυλή.          

Πλύσιμο χεριών /ατομική υγιεινή.

12.00 – 12.30  Προετοιμασία των παιδιών για το μεσημεριανό γεύμα.

Μεσημεριανό Γεύμα.

Πλύσιμο χεριών/ ατομική υγιεινή.

12.30 – 13.30 Πρώτη αναχώρηση των παιδιών

Ήρεμες παιδαγωγικές δραστηριότητες

Ήσυχες δραστηριότητες (ανάγνωση βιβλίων, άκουσμα μουσικής, αφήγηση παραμυθιού, τραγούδι, μυθοπλασία). 

Παιχνίδια με το λόγο, ποιήματα, αινίγματα, γλωσσοδέτες. 

Παντομίμα. Αυτοσχεδιασμοί.

13.30 – 15.00 Μεσημβρινή ανάπαυση.
15.00 – 15.45 Απογευματινό γεύμα.

Δεύτερη αναχώρηση παιδιών.

Προσέλευση και Αναχώρηση Παιδιών

Η προσέλευση των παιδιών αρχίζει στις 07:00 π.μ. και λήγει στις 08.45 π.μ. αυστηρά.

Τα παιδιά μπορούν να αποχωρούν από τις 12.30 – 13.30, ενώ για τα παιδιά που παραμένουν για ανάπαυση η αποχώρηση ορίζεται από τις 15.00 μέχρι τις 15.45.

Τα παιδιά παραλαμβάνονται από το γονέα – κηδεμόνα ή άλλο ενήλικο πρόσωπο, που υποδεικνύεται με υπεύθυνη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα.

Ετήσιο Πρόγραμμα

Σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

  1. Στο χώρο των Παιδικών Σταθμών οργανώνονται ομιλίες ειδικών (παιδιάτρων αναπτυξιολόγων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, παιδοψυχολόγων, οδοντιάτρων, κ.λπ.) και οι γονείς έχουν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους.
  2. Στο πλαίσιο των παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ. εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
  3. Διοργανώνονται εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες, στην Αποφοίτηση των προνηπίων και στη λήξη του σχολικού έτους.

Προσαρμογή

Η προσαρμογή είναι η εναρκτήρια παιδαγωγική δραστηριότητα και η επιτυχία της καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή ένταξη των παιδιών στη ζωή του Σταθμού.

Η προσαρμογή των νέων εγγεγραμμένων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, γίνεται σταδιακά, ακολουθώντας τον προγραμματισμό της υπεύθυνης του Παιδικού Σταθμού και του Παιδαγωγικού προσωπικού, για να είναι ομαλή και σύμφωνη με τις αρχές της σύγχρονης Παιδαγωγικής Επιστήμης.

Βασικός στόχος είναι η αβίαστη προσαρμογή των παιδιών, με ενσυναίσθηση και κατανόηση στις ανάγκες/τον ατομικό τους ρυθμό, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή κλιμάκωση των ωρών παραμονής τους έως το πλήρες ωράριο.

Συνεργασία Παιδικού Σταθμού – Οικογένειας

  • Για την επίτευξη των στόχων της προσχολικής αγωγής είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία Παιδικού Σταθμού και οικογένειας. Για το λόγο αυτό η ενεργή συμμετοχή των γονιών είναι απαραίτητη.
  • Οι γονείς λαμβάνουν μέρος σε τακτικές συναντήσεις με τις παιδαγωγούς, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα αγωγής, ψυχολογίας και υγείας των παιδιών τους.
  • Οι γονείς χρειάζεται να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι Παιδικοί Σταθμοί. Χρήσιμο θα είναι να δίνουν προσοχή στις ανακοινώσεις που υπάρχουν στην είσοδο του Σταθμού ή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έχουν δηλώσει, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με διάφορες δράσεις της τάξης.
  • Είναι σημαντικό να αισθάνονται το σχολείο του παιδιού τους σαν έναν χώρο όπου μπορούν να ακουστούν οι προβληματισμοί τους, σαν ένα χώρο όπου γονείς, παιδαγωγοί και όλο το προσωπικό εργάζονται παράλληλα για την επίτευξη ενός κοινού στόχου:
    «ΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Διατροφή

Η διατροφή των παιδιών καλύπτεται πλήρως από τον Παιδικό Σταθμό, σύμφωνα με επιλεγμένο διαιτολόγιο το οποίο δομείται σε συνεργασία με παιδίατρο και διατροφολόγο.

Η διατροφή των παιδιών, αποτελεί μέρος του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος και ως εκ τούτου όλα τα παιδιά συμμετέχουν σ’ αυτή.

Εφ’ όσον οι γονείς το επιθυμούν, υπάρχει δυνατότητα να εορταστούν στον Παιδικό Σταθμό τα γενέθλια και η ονομαστική εορτή του παιδιού, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ Ή
ΑΛΛΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.

Λόγω των συνθηκών (COVID-19) και των μέτρων προστασίας, που ορίζουν οι υγειονομικοί νόμοι, δεν δεχόμαστε κεράσματα/τρόφιμα.  Επίσης, λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων, απαγορεύεται να φωτογραφίσουμε, στιγμές της γιορτής για τους γονείς.

Παιδίατρος

Η παρακολούθηση της υγείας των παιδιών αποτελεί υποχρέωση του Τμήματος και διενεργείται από παιδίατρο – συνεργάτη του Δήμου, ο οποίος επισκέπτεται τον κάθε σταθμό δύο φορές το μήνα.

Στη διαδικασία ιατρικής παρακολούθησης των παιδιών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχολογική κατάσταση τους και το να προσέρχονται στο γιατρό αβίαστα. Στόχος της αγωγής είναι η εξοικείωση των παιδιών με το γιατρό και κατ’ επέκταση με τις έννοιες «είμαι υγιής», «είμαι άρρωστος» και τον προβληματισμό «τι κάνω για να είμαι υγιής».

Ασθένειες

Σε περίπτωση που το παιδί αισθανθεί αδιαθεσία κατά την διάρκεια της παρουσίας του στον Παιδικό Σταθμό, ειδοποιούνται έγκαιρα οι γονείς του και το παραλαμβάνουν. Το παιδί πρέπει να παραμένει εκτός Παιδικού Σταθμού έως την πλήρη ανάρρωσή του. Σε περίπτωση λοιμώδους νοσήματος, οι γονείς πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού ενώ για την επάνοδο του παιδιού στον Σταθμό, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από τον παιδίατρο ότι έχει αναρρώσει πλήρως.

Θεραπευτικές αγωγές δεν χορηγούνται από το προσωπικό των Σταθμών.

Γυμναστής

Καθηγητές φυσικής αγωγής του ΟΝΑΔΕΑ αναλαμβάνουν τη φυσική άσκηση των παιδιών.

Μουσικός

Καθηγήτρια Μουσικής από το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου μας πραγματοποιεί πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας.

Ψυχολόγος/ Κοινωνικός Λειτουργός

Σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία πραγματοποιούνται συναντήσεις, με στόχο την επιμόρφωση των γονιών σε παιδαγωγικά θέματα, τη στήριξη της οικογένειας, τη βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, την πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς κ.α.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας, για να σας υποστηρίξουμε, να σας διευκολύνουμε και να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία.

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ – ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΩΝ