

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στις ΠΒΨΥ παρείχε τις εξής γνώσεις: -τι είναι, τι δεν είναι και ποια είναι τα οφέλη των ΠΒΨΥ – πού και πότε χρειάζεται να παρασχεθούν ΠΒΨΥ – σε ποιους παρέχονται και πώς – βασικές αρχές – παρατήρηση-ακρόαση-διασύνδεση – καλή επικοινωνία κακή επικοινωνία: τι λέμε και τι αποφεύγουμε – αυτοφροντίδα των ατόμων που παρέχουν ΠΒΨΥ κ.α.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος τη σημασία παροχής ΠΒΨΥ, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται με ουσιαστικό και ασφαλή τρόπο – τόσο για το άτομο που την προσφέρει, όσο και για εκείνον που τη δέχεται. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων (role-play), οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν πρακτικά, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους.
Ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση των υπαλλήλων του ενισχύοντας τις δεξιότητες, καλλιεργώντας κοινή κουλτούρα βελτιώνοντας τις διαδικασίες και ενισχύοντας τη συνολική αποδοτικότητα. Η επένδυση στην εκπαίδευση δεν είναι απλώς μια λειτουργική αναγκαιότητα, είναι μια στρατηγική επιταγή που θέτει τα θεμέλια για μια κουλτούρα ποιότητας και αριστείας.