16 Σεπτεμβρίου 2023.

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Δότη Μυελού των Οστών στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών διοργανώνει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Μ. Θεοδωράκης Κύπρου 68, Αργυρούπολη από 10:00πμ έως τις 14:00μμ. Στόχος η σωστή ενημέρωση των πολιτών μας για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών που σώζει ζωές και την εγγραφή των πολιτών στην παγκόσμια τράπεζα.

Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Στοπός αυτής της ημέρας δεν είναι μόνο να ευχαριστήσει τον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και να ενημερώσει σωστά τους πολίτες μας για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών που σώζει ζωές. Η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί περί τους 45 εκατομμύρια δότες (περί τους 45.000 στην Ελλάδα), αριθμός που φαντάζει μεγάλος, αλλά είναι πολύ μικρός για κάποιο συνάνθρωπό μας που αγωνιά να βρει τον συμβατό του δότη με 1 πιθανότητα στις 100.000.

Ο μυελός των οστών είναι μία μαλακή λιπώδης ουσία που γεμίζει τον αυλό των διαφύσεων και τις κυψέλες της σπογγώδους ουσίας των διαφόρων οστών και είναι το κύριο αιματοποιητικό όργανο του ανθρώπου. Κάθε μέρα παράγει 100 έως 250 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια πολυμορφοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια και 70 έως 150 δισεκατομμύρια αιμοπετάλια. Κάθε δείγμα, αποτελεί ελπίδα για έναν συνάνθρωπό μας που νοσεί και αναζητά συμβατό δότη, για τη μεταμόσχευση που θα του χαρίσει τη ζωή! Κάθε συμμετοχή στην προσπάθεια είναι σημαντική, κάθε στιγμή που μοιραζόμαστε τη δύναμη της προσφοράς, κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών ας τονίσουμε όλοι μαζί την αξία του εθελοντισμού, για μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που στην καρδιά της έχει την προσφορά στον άνθρωπο!

Για να εγγραφεί κάποιος ως εθελοντής δότης Μυελού των Οστών/Αιμοποιητικών Κυττάρων στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών αρκεί:

• Nα είναι μεταξύ 18-45 χρόνων, υγιής.

• Nα συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.

• Να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).

Αυτό το δείγμα στέλνεται στον οργανισμό «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» προκειμένου να γίνει εξέταση της ιστικής ταυτότητας σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Θα είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε μαζί σας ιδέες και προτάσεις και να βοηθήσουμε, όπως εμείς μπορούμε, στην υλοποίησή τους με σκοπό την ενδυνάμωση του θεσμού. Για έναν συλλογικό, εντυπωσιακό και προπαντός αποτελεσματικό εορτασμό.