ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΉΛΩΣΗΣ

11 Σεπτεμβρίου 2022    
21:00 - 23:30

Θεατρική παράσταση ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες» ένα έργο της Τάνιας Χαροκόπου σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοιζίδη και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής

Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 21:00.

Είσοδος ελεύθερη αντί εισιτηρίου καλούνται οι πολίτες να προσφέρουν κατά την είσοδο ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΡΥΖΙ για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Πρωταγωνιστούν:

  • ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
  • ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ
  • ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ «μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», είναι το θεατρικό έργο που αναβιώνει τις τελευταίες ημέρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μέσα από την ζωή και το έργο του Αγίου Χρυσοστόμου του Μητροπολίτου Σμύρνης.

Του άγιου αυτού Εθνομάρτυρα, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να προσφέρει, να αγωνιστεί, να θυσιαστεί και να μαρτυρήσει στην Σμύρνη, το ματωμένο καλοκαίρι του 1922, για την πίστη και την Πατρίδα,

Ενός ανθρώπου, που το αίμα του πότισε τα καλντερίμια της Σμύρνης και που ο μαρτυρικός του θάνατος, από τον τουρκικό όχλο, είναι άρρηκτα δεμένος με τις τελευταίες ώρες της Ελληνικής Σμύρνης και του Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Ενός αγίου ανθρώπου, πραγματικού ήρωα, που αν και του προσφέρθηκαν ευκαιρίες να εγκαταλείψει την Σμύρνη και να σωθεί, προτίμησε να μείνει εκεί, στην Αγία Φωτεινή και να συμμεριστεί την τύχη του ποίμνιού του.

«Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.

Κατά την διάρκεια του έργου, ξεδιπλώνεται ο βίος του Αγίου από τα νεανικά του χρόνια μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο, έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, η δράση του, η στάση του απέναντι στην πολιτική εξουσία της Ελλάδας, η συμπεριφορά των ηγητόρων της εποχής του, προς το πρόσωπό του, ο Μακεδονικός Αγώνας, και οι ατελείωτες προσπάθειές του για την διάσωση του Ελληνισμού.

Ακόμα, μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας μας, έρχονται στις μνήμες μας, σκηνές από το ολοκαύτωμα και η αποτρόπαια σφαγή των Μικρασιατών και η δική του αυτοθυσία που αποδεικνύει περίτρανα, πως η ζωή του, έχει γίνει φάρος για την Χριστιανοσύνη.

Είναι ένα θεατρικό έργο που ξυπνά μνήμες και συνειδήσεις.

Κι όσο ζουν αυτές οι μνήμες, στην συνείδηση του Έλληνα, η Ιωνική γη θα είναι Ελληνική και τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας, θα μείνουν στην σκέψη όλων μας, για πάντα αξέχαστα!

Ένα έργο που καθηλώνει τον θεατή, αναμοχλεύει συναισθήματα, αποτυπώνει την ιστορία, φέρνει στο φως αλήθειες, ενισχύει την πίστη…

Κατά την διάρκεια του έργου, προβάλλονται γεγονότα από ψηφιακό βίντεο-προβολέα, με κινούμενες εικόνες και με αφηγητή, ο οποίος εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζει την ροή της ιστορίας.

Ακόμα σε αυτό το έργο, η επιλογή των ηθοποιών έχει γίνει ούτως ώστε να είναι καλλίφωνοι και να ερμηνεύουν κατά την διάρκεια του έργου, σμυρναίικα μοιρολόγια και βυζαντινούς ύμνους. (Χρήστος Κάλοου, Τάνια Τρύπη, Παναγιώτης Πετράκης)

Χορηγός ΕπικοινωνίαςΙΚΤΕΟ Λεωφ. Βουλιαγμένης