Εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού με έμφαση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες για τη Στοματική Υγεία συνδιοργάνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης στο Κτιριακό Συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και η επιλογή της ημερομηνίας ήταν συμβολικής σημασίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Στοματική Υγεία (20 Μαρτίου) και την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (21 Μαρτίου).

Στόχος ήταν η ενημέρωση για μια σωστή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας και διατήρηση της υγείας του στόματος στους γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές και εκπαιδευτικούς των ατόμων με αναπηρία, τα οποία δικαιούνται και αξίζουν τη βέλτιστη φροντίδα από όλους μας.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής της Οδ. Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Αντιπρόεδρος της Ελ. Εταιρείας Περιοδοντολογίας και Εμφυτευμάτων και η Δρ. Φλώρα Ζερβού Βάλβη, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος επεσήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στις καινούργιες εγκαταστάσεις, εκτός του Δήμου, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία δηλώνοντας πάντα αρωγός σε ενέργειες κοινωνικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης. «Είστε πολύτιμοι και τελείτε λειτούργημα για την κοινωνία και η αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στο μέγιστο δυνατό όλους τους κλάδους της ιατρικής επιστήμης να ενημερώνουν τους συμπολίτες μας ισάξια και ισότιμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η κοινωνία μας έχει καθήκον να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας πιο ανοιχτής, συμπεριληπτικής και δίκαιης κοινωνίας», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης Ελίνα Αλεξίου και πρόσθεσε ότι «Είναι ευθύνη μας ως κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι οι υποστηρικτικές υπηρεσίες και οι πόροι είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τα ΑμεΑ να διατηρήσουν την καλή στοματική τους υγεία, όπως η πρόσβαση σε ειδικούς οδοντιάτρους και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση τυχόν εμποδίων. Κάθε άτομο ανεξαρτήτου αναπηρίας, αξίζει σεβασμό, στήριξη και ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία».

«Ως μέλος της ομάδας που βοήθησε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και εργάστηκε με ομαδικότητα, θέληση και σύμπνοια για το κοινό καλό, οφείλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Πρόεδρο για την άψογη διοργάνωση, τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Νεολαίας και Ατόμων με Αναπηρία Ελίνα Αλεξίου για τη ζεστή φιλοξενία και την πολύτιμη αρωγή», δήλωσε η Άννα Αντωνίου, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής-Νότ.Τομέα.
Στην εκδήλωση από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης και ο Ταμίας, Καλλιφατίδης Αντώνιος.

Από το Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Στέφας, Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, Βαγγέλης Νικοθόδης καθώς και μέλη ΔΣ των σωματείων Ελληνικού Αργυρούπολης: Ερμής, Καλός Σαμαρείτης, Αμυμώνη, Πόρτα Ανοιχτή, Παναγία Ευαγγελίστρια, Νίκη.
Επίσης το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, ο Πρόεδρος ΟΣ Ηρακλείου Κρήτης, Γιάννης Σμπώκος, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, Κουλούρη Φωτεινή.

Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε επίδειξη μεθόδων οδοντιατρικής-στοματικής φροντίδας των ΑμεΑ από τους διοργανωτές.