Στο πλαίσιο της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2024 συγκλήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου, το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου με θέματα ημερησίας διάταξης:

1. Απολογισμό χειμερινής περιόδου 2023-2024
2. Σχεδιασμό και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων εξαιτίας δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2024.
3. Δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
4. Εφαρμογή μέτρου προληπτικής απαγόρευσης οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο βουνό στα διοικητικά όρια του Δήμου μας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024.
5. Δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού

Την εισήγηση του Αντιπυρικού Σχεδιασμού ανέλυσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Συντήρησης Πόλης & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κρητικός παρουσιάζοντας τις προβλεπόμενες ενέργειες και δράσεις που έχουν υλοποιηθεί καθώς και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη το προσεχές διάστημα από πλευράς Δήμου ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας. Σκοπός, η οργάνωση, ο συντονισμός, και η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο Δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτει ο Δήμος, τον μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τα τεχνολογικά μέσα που βοηθούν στο έργο της πρόληψης, όπως η λειτουργία του συστήματος θερμικών ανιχνευτών έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς, κρουνών υδροληψίας και υδροβόλων συστημάτων, αισθητήρων πληρότητας δεξαμενών, οι υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών και η δυνατότητα στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων του γεωεντοπισμού των εμπλεκομένων μέσων και του ανθρωπίνου δυναμικού Πολιτικής Προστασίας για την αποτελεσματικότερη εμπλοκή τους στα συμβάντα. Τόνισε δε τον πολύτιμο Εθελοντών σε κάθε περίπτωση.

Στη συνέχεια συζητήθηκε και η παρουσίαση της ετήσιας άσκησης πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 2024» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. Πεδίο της άσκησης έχει οριστεί το σημείο Βόρεια από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Αργυρούπολη.

Η άσκηση αποσκοπεί, στην εκπαίδευση του προσωπικού στην ορθή εκτέλεση επικοινωνιών, την κατάδειξη από το Πυροφυλάκιο μέσω Googlemaps του συμβάντος, την δημιουργία συμβάντος στο Civil Engage, και ανάθεση πόρων και καθοδήγησης των οχημάτων σε ιδανική θέση για την εκτέλεση ενεργειών για την άμεση προσβολή συμβάντος πυρκαγιάς. Η άσκηση θα εστιάσει στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την κοινή γλώσσα επικοινωνίας στο πεδίο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον καταλυτικό ρόλο των εθελοντών που αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο του αντιπυρικού σχεδιασμού για την προστασία του Υμηττού μας.

Στη συνεδρίαση τουΤ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. συμμετείχαν και πήραν το λόγοι ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Συντήρησης Πόλης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κρητικός, ο Διοικητής του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κακλέας Σωτήρης, ο Πλωτάρχης ΛΣ Πλεύρης Βασίλειος για το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, η Μαλαμά Αικατερίνη αν. προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, οι Φώτης Δημαρέσης, Κιούσης Νίκος και Βίκυ Δημητρίου εκ μέρους του ΣΠΑΥ, η Πλέσσα Ελένη αν. προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας, ο Δελετάρης Φίλιππος εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του Δήμου, οι κ.κ. Κανελλίδης Χρήστος και Παρασκευάς Ανδρέας εκ μέρους της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης (ΕΟΔΠΕΑ).