Το Κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Μια βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία για τα οφέλη της ανακύκλωσης και τον τρόπο που συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές των σχολείων του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, αλλά και απλοί πολίτες.

Το 1ο Παγκοσμίως Κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης» στάθμευσε για δύο εβδομάδες στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, πρώτα στην πλατεία Σουρμένων (13-17 Φεβρουαρίου) και στη συνέχεια μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης στην Αργυρούπολη (20-24 Φεβρουαρίου).

Από τις 8:30 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το «Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» και με χρήση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικού προγράμματος συνειδητοποιούσαν τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική ομάδα, μετέδωσε με βιωματικό τρόπο τις αρχές της ανακύκλωσης, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πλούσιο ειδικά σχεδιασμένο υλικό βοηθώντας τους μικρούς μας φίλους:

  • να γνωρίσουν ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά.
  • να μάθουν έξυπνους τρόπους να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους.
  • να εξοικειωθούν με την έννοια της ανακύκλωσης ως διαδικασία και ως πρακτική μεγάλης σημασίας για το περιβάλλον.
  • να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης ως μέσο για έναν πιο πράσινο πλανήτη.

«Φιλοξενήσαμε το 1ο Παγκοσμίως Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, για δύο εβδομάδες στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη. Την εκπαιδευτική δράση αγκάλιασε η εκπαιδευτική μας κοινότητα, και τα παιδιά έμαθαν πως ανακυκλώνονται τα υλικά και ποια είναι τα οφέλη από αυτή την ενέργεια. Για εμάς πετυχαίνεται ένας διττός σκοπός και στόχος. Από τη μια τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες, μαθαίνουν να προστατεύουν το περιβάλλον και να κερδίζουν ποιοτικότερη καθημερινότητα, και από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι ο κόπος που καταβάλλουν ανταμείβεται με κερδισμένους τόσο το περιβάλλον όσο και τους ίδιους. Ευκαιρίας δοθείσης αξίζει να σας σημειώσω ότι, ο Υμηττός μας καθαρίστηκε από τα σχολεία των 11 Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ και απομακρύνθηκαν 360.000 λίτρα πλαστικό. Κάθε δράση που συνδράμει στην προστασία του περιβάλλοντος μας βρίσκει αρωγούς και είναι χαρά μας που μαζί με τον Πρόεδρο της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ κ. Απόστολο Μούργο συνεισφέρουμε σε μια πιο βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία», δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ανακύκλωσης.

«Το κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», έχει ξεκινήσει την πορεία του για όλη την Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2018 και έως τώρα έχει επισκεφτεί 60 διαφορετικούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 30.000 μαθητές και Δημότες», ανέφερε στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ Απόστολος Μούργος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, όσοι μαθητές ανακύκλωσαν έλαβαν μέρος σε κλήρωση κι ένας τυχερός κέρδισε ένα  Smartwatch.

Παρόντες στη δράση ήταν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κρητικός, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού Νικοθόδης Ευάγγελος, ο Πρόεδρος ΟΝΑΔΕΑ Σωτήρης Κύρκος και η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας Δέσποινα Δεσύπρη.​