«Η πυροπροστασία στο Δήμο ενισχύεται ακόμα περισσότερο μέσω έργων που έχουν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια και συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη θωράκιση του περιαστικού μας πρασίνου».

Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος μετά την εξασφάλιση 272.000€ από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας που αφορά την «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών με περιαστικά δάση».

Το έργο αφορά στην χρηματοδότηση δράσης για τη δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών». Συγκεκριμένα προβλέπεται ο σχεδιασμός ζωνών αντιπυρικής προστασίας περιμετρικά των οικισμών, σημείων επόπτευσης (πυροφυλάκεια, παρατηρητήρια), σημείων υδροληψίας (δεξαμενές κλειστού και ανοικτού τύπου και ελικοπτέρων), θέσεων μεγάλης επισκεψιμότητας (χώροι δασικής αναψυχής, πάρκα και άλλοι υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κόσμου) των δασικών οδών (που χρησιμοποιούνται από την Πυροσβεστική υπηρεσία αλλά και από περιπατητές), εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας εντός των δασικών ορίων του Δήμου.

Προβλέπεται η υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών για τη διαχείριση της καύσιμης ύλης σε περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου καθώς και η εφαρμογή των απαραίτητων παρεμβάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν ικανές ζώνες που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μια πιθανή πυρκαγιά προς τις κατοικημένες περιοχές.