Αρμοδιότητες

Οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και συμβουλευτικής παρέχονται χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τις ιδιαίτερες προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των ατόμων διασφαλίζοντας το απόρρητο. Το Τμήμα αναπτύσσει και εφαρμόζει προγράμματα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και συμμετέχει σε Εθνικά ή Περιφερειακά Προγράμματα.

Στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους.

 • Παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα κάθε ηλικίας, ζευγάρια και οικογένειες. Μέσα από τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και εχεμύθειας ενισχύεται το άτομο ή η οικογένεια στην απόκτηση μεγαλύτερης αυτογνωσίας και υποστηρίζεται στην εκπλήρωση των προσωπικών στόχων. Σε περίπτωση αδυναμίας ανάληψης του αιτήματος η Υπηρεσία έχει την ευθύνη παραπομπής σε εξειδικευμένο κατά περίπτωση δημόσιο πλαίσιο.
 • Παροχή ψυχοκοινωνικής / κοινωνικής υποστήριξης σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άστεγοι κ.α.. Διασύνδεση με πληθώρα φορέων εντός και εκτός κοινότητας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους. Ενημέρωση των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο, για δικαιώματα και παροχές, που τυχόν δικαιούνται.
 • Συμμετοχή στις θεσμοθετημένες Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων και υλοποίηση δράσεων για την παιδική προστασία. Συνεργασία με το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, τις Δομές Παιδικής Προστασίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών – Τμήμα Ανηλίκων, το Κέντρο Πρόληψης Ηλιοτρόπιο και άλλους φορείς, σωματεία και συλλόγους.
 • Συνεργασία με την ευρύτερη σχολική κοινότητα και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και συν διοργάνωση παρεμβάσεων.
 • Οργάνωση και λειτουργία ομάδων στήριξης και εποπτείας, όπως συμβουλευτικής γονέων, εποπτείας Νηπιαγωγών κ.ά. σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Ηλιοτρόπιο.
 • Σημείο Αναφοράς του Συντονιστικού Μηχανισμού για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
 • Συμμετοχή στην Επιτροπή Ισότητας του Δήμου για την προώθηση της Ισότητας των δύο Φύλων.
 • Χορήγηση Αποφάσεων για Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανασφάλιστων Πολιτών σύμφωνα με τη με αριθμ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄908/2016)
 • Υλοποίηση προγραμμάτων υλικής ενίσχυσης ευπαθών ομάδων πληθυσμού, όπως το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ / FEAD.
 • Διοργάνωση Ενημερωτικών Ημερίδων και Εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων.
 • Δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής ποινής καταδικασθέντων ενηλίκων πολιτών σε δομές και τμήματα του Δήμου στο πλαίσιο συμμετοχής της Υπηρεσίας στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 • Χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση Παροχών Ηλεκτρικού Ρεύματος σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 4508/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
 • Διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών όπως, σχολικά είδη, βιβλία, κλπ για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας.
 • Παροχή υπηρεσιών μετά από συνεργασίες με εθελοντές ιδιώτες, όπως το πρόγραμμα δωρεάν νομικής συμβουλευτικής και φορολογικής διευκόλυνσης.
 • Εκπαιδευτικό πλαίσιο για φοιτητές ειδικοτήτων σχετικών με το τμήμα.

Στο Τμήμα εντάσσονται οι παρακάτω δομές:

 • Κέντρο Κοινότητας
 • Κοινωνικό Παντοπωλείο
 • Δημοτική Ιματιοθήκη

Επιπλέον το Τμήμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους».

Παρατίθενται χρήσιμα τηλέφωνα και links:

 1. Συνήγορος του Πολίτη: https:synigoros.gr
 2. Μαζί για το Παιδί: 11525,  mazigiatopaidi.gr
 3. Γενική Γραμματεία Ισότητας: 15900, isotita.gr
 4. Γραμμή Ζωής: 1065, lifelinehellas.gr
 5. Τηλεφωνική γραμμή για ψυχοκοινωνική στήριξη ενήλικες (ΕΚΚΑ): 197
 6. Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018, suicide-help.gr
 7. Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034, depressionanxiety.gr
 8. Cyber Alert (Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος): 11188, cyberalert.gr
 9. Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στο ΑΤ Αλίμου: 210 9822461
 10. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ): 210 9949837, esamea.gr
 11. ΑμΚΕ Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων «ΑΓΚΑΛΙΑ» amkeagalia.gr
 12. IASIS Α.Μ.Κ.Ε. Φροντίδα για τον Άνθρωπο iasis-amke.gr

Προσωπικό

Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα Τηλ. Email
Αυλωνίτη Χρυσάνθη Προϊστάμενος Tμήματος Τμήματος 2109961973, 2132026090 kpol@elliniko-argyroupoli.gr
Αλεξάκη Ουρανία 2109961973, 2132026090 ygeia@elliniko-argyroupoli.gr
Κανελλάκη Γεωργία 2109961973, 2132026090 ygeia@elliniko-argyroupoli.gr
Φωτίου Μαρίνα 2109961973, 2132026090 socialfoodstore.ea@outlook.com