Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης, συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε ενεργά στο πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης στην πόλη μας!

Τι είναι κομποστοποίηση;

Η κομποστοποίηση είναι μία εύκολη και φυσική διαδικασία μετατροπής των υπολειμμάτων τροφών και κηπευτικών σε εδαφοβελτιωτικό προϊόν (κόμποστ). Το κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη λίπανση των φυτών και δέντρων του κήπου/αυλή σας, μειώνοντας την ανάγκη σε χημικά λιπάσματα.

Τι ρίχνουμε στον κάδο οικιακής κομποστοποίησης;

Πράσινα Υλικά (Πλούσια σε άζωτο)

  • Υπολείμματα φρούτων & λαχανικών (εκτός όξινων φρούτων)
  • Υπολείμματα από καφέ & αφεψήματα
  • Μαραμένα λουλούδια
  • Κομμένο γρασίδι

Καφέ Υλικά (Πλούσια σε άνθρακα)

  • Ξερά φύλλα
  • Απόβλητα από κήπο (μικρά κλαδέματα, ροκανίδια)
  • Άχυρα
  • Χαρτιά κουζίνας (χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, αυγοθήκες)

Για τη διασφάλιση και ενίσχυση της διαδικασίας της κομποστοποίησης απορρίπτουμε υλικά με αναλογία: 1 μέρος πράσινα υλικά και 3 μέρη καφέ υλικά.

Τι ΔΕΝ ρίχνουμε στον κάδο οικιακής κομποστοποίησης;

  • κόκκαλα,
  • υπολείμματα κρεάτων ή ψαριών,
  • περιττώματα σκύλων ή γάτων,
  • γαλακτοκομικά προϊόντα,
  • αποτσίγαρα, στάχτη (σε μεγάλες ποσότητες)
  • πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα,
  • ελαιόλαδο
  • χημικά

Σε πόσο καιρό θα είναι έτοιμο το κόμποστ;

Η διαδικασία της κομποστοποίησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά που απορρίπτονται και από τη σωστή χρήση του κομποστοποιητή. Εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το κόμποστ αναμένεται να είναι έτοιμο περίπου σε 3 μήνες.
Το κόμποστ είναι έτοιμο όταν έχει την όψη σκούρου μαύρου χώματος και τα αρχικά υλικά δεν είναι πλέον ευδιάκριτα.

Αρχική τοποθέτηση και χρήση του κάδου οικιακής κομποστοποίησης

  1. Τοποθετείστε τον κάδο κομποστοποίησης σε χωμάτινη επιφάνεια της αυλής ή του κήπου σας χωρίς βάση. Μην τον τοποθετείτε σε επιφάνειες από πέτρα, τσιμέντο, άσφαλτο!
  2. Στο πρώτο γέμισμα τοποθετείστε στον πάτο κάδο του κομποστοποιητή μία παχιά στρώση (περίπου 2-3 κουβάδες) από ξερά υπολείμματα κλαδεμάτων και τα βρέχετε ελαφρά.
  3. Ρίξτε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας (περίπου 15 γραμμάρια) από τον φυσικό επιταχυντή FAST COMPOST (προαιρετικά).
  4. Στα επόμενα γεμίσματα απορρίψτε στον κομποστοποιητή κατάλληλα πράσινα και καφέ υλικά στις προτεινόμενες αναλογίες, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
  5. Κάθε 2 εβδομάδες ρίξτε στον κάδο ομοιόμορφα 2 κουταλιές της σούπας (περίπου 25 γραμμάρια) από τον φυσικό επιταχυντή FASTCOMPOST(προαιρετικά).
  6. Αναδέψτε το υλικό του κομποστοποιητή μετά από κάθε απόρριψη και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  7. Παραλάβετε το κόμποστ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από την υποδοχή στο κάτω μέρος του κομποστοποιητή.
  8. Χρησιμοποιείστε το κόμποστ ως συμπλήρωμα για τη λίπανση των φυτών του κήπου σας.

Παράγοντες επιτυχίας της κομποστοποίησης

Είναι πολύ σημαντικό καθόλη τη διάρκεια της κομποστοποίησης να ελέγχετε τα ακόλουθα:

  • Υγρασία: Το περιεχόμενο του κομποστοποιητή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρό αλλά ούτε πολύ ξερό. Ρυθμίστε την υγρασία προσθέτοντας ξερά υλικά ή νερό αντίστοιχα.
  • Αερισμός: Για την ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών εντός του κομποστοποιητή απαιτείται επαρκής αερισμός (οξυγόνο), το οποίο προσφέρεται μέσω της ανάδευσης. Ρυθμίστε τον αερισμό με συχνή ανάδευση της σωρού.
  • Θερμοκρασία: Κατά την κομποστοποίηση αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κομποστοποιητή υψηλή θερμοκρασία, που αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της διαδικασίας. Διατηρήστε την υψηλή θερμοκρασία με την προσθήκη χλωρών υλικών ή κομμένου αποξηραμένου γρασιδιού, σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών.
  • Μέγεθος συστατικών: Όσο πιο τεμαχισμένα είναι τα υλικά που απορρίπτονται στον κομποστοποιητή τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιείται η διαδικασία της κομποστοποίησης.

Πιθανά προβλήματα κατά την κομποστοποίηση & αντιμετώπιση

Προβλήματα κατά την κομποστοποίηση Αιτία Αντιμετώπιση
Τρωκτικά – Παρασιτικά Ζώα Μαγειρεμένο φαγητό, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα Προσθήκη πράσινων υλικών
Μυρμήγκια Απουσία υγρασίας Προσθήκη πράσινων υλικών και ανάδευση της σωρού
Έντομα Μαγειρεμένα υπολείμματα Προσθήκη χλωρών βιοαποβλήτων στη σωρό, ανακατέψτε καλά και προσθέστε από πάνω μία στρώση χώμα ή ώριμου κομπόστ
Γαιοσκώληκες Συμμετέχουν στην αποσύνθεση Αποτελούν βασικούς συντελεστές της κομποστοποίησης
Δυσοσμία Υπερβολική υγρασία, έλλειψη καφέ υλικών Ανακατέψτε τη σωρό και προσθέστε μικρή ποσότητα ξύλου, φύλλων ή πριονιδιού
Δεν πραγματοποιείται αποσύνθεση Υπάρχει έλλειψη πράσινων υλικών ή/και παρουσία μεγάλων τεμαχίων καφέ υλικού Προσθέστε πράσινα υλικά και καλύψτε τη σωρό.

 

Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε και κατοικείτε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία με κήπο, μπορείτε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτηση εδώ.

Τα νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις θα παραλάβουν δωρεάν κάδο οικιακής κομποστοποίησης, αναδευτήρα καθώς και οδηγίες κομποστοποίησης.

Μαζί αλλάζουμε την πόλη μας!

Οδηγίες οικιακής κομποστοποίησης