Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, γεννήθηκε ως αναγκαιότητα, μετά την καταστροφική φωτιά στον Υμηττό της 17 Ιουλίου 2015.

Με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Περιουσίας, δεκάδες εθελοντές κάθε ηλικίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία του βουνού μας.

Λειτουργούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, εντάσσονται στον σχεδιασμό και τις δράσεις του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό και τις Εθελοντικές Ομάδες των όμορων Δήμων.

Δραστηριοποιούνται στους τομείς:

  • δασοπροστασία (επιτήρηση των δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο και καθαρισμοί της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου),
  • δασοπυρόσβεση,
  • έρευνα και διάσωση,
  • πρώτες βοήθειες,
  • παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών πολιτικής προστασίαςοργάνωση και λειτουργία χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά από καταστροφές/αρωγή στους πληγέντες,
  • τηλεπικοινωνίες (αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες) και
  • οριζόντιες δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης πολιτών.

Αριθμούν 100 και πλέον μέλη από τα οποία τα 63 δραστηριοποιούνται καθημερινά σε πρόγραμμα Δασοπροστασίας του Υμηττού στα Διοικητικά όρια της Αργυρούπολης.

Αποτέλεσμα της εργώδους προσπάθειας ήταν η αποτροπή τεσσάρων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν και παρατηρήθηκαν από τους ίδιους έγκαιρα αποτρέποντας τα χειρότερα με την επέμβαση των πυροσβεστικών και άλλων Εθελοντικών δυνάμεων.

Επιπλέον με κεντρικό σύνθημα «Αγαπάμε το βουνό μας» όλο το καλοκαίρι πραγματοποιούν δράσεις καθαρισμού και ποτίσματος, του βουνού με την συμμετοχή εκατοντάδων Εθελοντών και φίλων.

Σημείο αναφοράς της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης είναι το νέο Πυροφυλάκιο Αργυρούπολης που λειτουργεί και ως κέντρο επιχειρήσεων και επικοινωνιών.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους όσους Αγαπούν το Περιβάλλον και το Βουνό, να συμμετέχουν στην μεγάλη οικογένεια των Εθελοντών.

ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Live χάρτης της Πολιτικής Προστασίας για το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Χάρτης Τομεά Ευθύνης Δασοπροστασίας

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Ελληνικου Αργυρούπολης,

Πυροφυλάκιο Αργυρούπολης: Τέρμα Διγενή Ακρίτα & Κιάφας, Αργυρούπολη – TK 16451
Τηλέφωνο Πυροφυλακίου: 210 9955396

Κέντρο Επιχειρήσεων: Αργυρουπόλεως 94 – 96, Αργυρούπολη – ΤΚ 164 51,

Τηλέφωνο ΚΕΠΙΧ: 210 9934831