Με τον όρο αιμοδοσία εννοούμε τη χορήγηση αίματος με την μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος.

Στην Ελλάδα αναζητούνται ετησίως 550.000 – 650.000 μονάδες αίματος, μόλις το 53% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΚΕΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή κάτι το όποιο έχει θέσει ως στόχο ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας να αλλάξει και να ικανοποιούνται στο 100% οι ανάγκες για αίμα και αιμοπετάλια από εθελοντές αιμοδότες. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης έχοντας την πεποίθηση ότι όλα ξεκινούν από την παιδεία και με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας εθελοντισμού και αλληλεγγύης, έχει αναπτύξει συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αυριανών εθελοντών αιμοδοτών.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΑΙΜΟΔΌΤΗΣ

  • Όλοι όσοι είναι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις δίνουν αίμα άτομα 17 ετών (με συνοδεία κηδεμόνα) ή άτομα πάνω από 65 ετών.
  • Όσων το βάρος είναι πάνω από 50kg. Με βάρος μικρότερο των 50kg, είναι συνήθως επικίνδυνο να γίνεις αιμοδότης.
  • Όποιος είναι υγιής. Αν είναι άρρωστος/η ή παίρνει φάρμακα, μπορεί το αίμα να έχει αρνητικές συνέπειες στον άνθρωπο που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα σε μια εθελοντική αιμοδοσία εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή ή έχει κάνει οποιοδήποτε χειρουργείου τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Εάν έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες θεωρούνται δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και σε αποκλείουν από μια αιμοδοσία. Επίσης, αν κάνεις κάποιο επάγγελμα υψηλού κινδύνου ή κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε εθελοντική αιμοδοσία για τη δική σου ασφάλεια.

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης διοργανώνει συνολικά κάθε χρόνο έξι εθελοντικές αιμοδοσίες.

«Δώσε αίμα-μοιράσου τη ζωή»

Για την Τράπεζα Αίματος της Κοινότητας Ελληνικού ο δήμος μας συνεργάζεται με το Νοσοκομείο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ και η δράση πραγματοποιείται στην αίθουσα του Β΄ΚΑΠΗ στην Λ Ιασωνίδου 35 στο Ελληνικό ενώ για την Τράπεζα Αίματος της Κοινότητας της Αργυρούπολης συνεργάζεται με το Νοσοκομείο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και η δράση πραγματοποιείται στην αίθουσα του
Α΄ΚΑΠΗ στην Λ.Αλεξιουπόλεως 27 στην Αργυρούπολη.

Oι ημερομηνίες διεξαγωγής των εθελοντικών αιμοδοσιών ανακοινώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο.