Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης πιστός στην παραπάνω φιλοσοφία και σεβόμενος τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων ( ν.4830/21 αρθρο2/2) δηλαδή, την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από τον φόβο και την αγωνία, καθώς και την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων.

Θεωρώντας ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι πολύτιμο μέρος της πανίδας του δήμου, εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης τους, με την βασική φιλοσοφία του πλήρως εναρμονισμένη με τη νέα νομοθεσία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη ασυλοποίηση και την ευθανασία των ζώων, αλλά αποσκοπεί στη σταθεροποίηση και κυρίως στον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Έτσι λοιπόν προχωρά στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχει ως βασικούς άξονες την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση και τον εμβολιασμό αυτών των ζώων.

Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται με την συνεργασία πολυδιάστατης ομάδας συνεργατών όπως: κτηνιάτρων, ειδικών για την περισυλλογή και εκπαίδευση επιθετικών ζώων, μεταφορέων καθώς και ενδιαιτήματος για την φιλοξενία των ζώων τα οποία δεν μπορούν να επανενταχθούν στους χώρους από τους οποίους περισυλλέχθησαν.

Η προσπάθεια του δήμου μας είναι συνεχής, ευελπιστώντας πως κάθε χρόνο με την συνεργασία φιλοζωικών σωματείων, οργανώσεων καθώς και με την αρωγή κάθε ενδιαφερόμενου φιλόζωου συμπολίτη μας, θα είναι σε θέση να παρέχει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στο τόσο σημαντικό έργο της προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων, καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Όταν ένας πολίτης εντοπίζει ζώο που χρειάζεται βοήθεια ενημερώνει τις υπηρεσίες ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Καλεί στον δήμο στα τηλέφωνα 15415 ή στο τηλεφωνικό κέντρο 2132018704 (γραμμή του δημότη), ώστε να καταγραφεί το αίτημα του
  • Εναλλακτικά μπορεί να κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα novoville ώστε να γίνεται η επικοινωνία άμεσα όλο το 24ωρο (υπάρχει κατηγορία για τα αδέσποτα)

Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει και τον αριθμό πρωτοκόλλου ώστε να μεταβεί στον συμβεβλημένο κτηνίατρο, μετά από επικοινωνία με την υπηρεσία, για την παροχή της ιατρικής περίθαλψης των ζώων που έχουν ανάγκη. Υιοθεσία-Αναδοχή

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης ως αρμόδια αρχή για την μέριμνα των ζώων συντροφιάς και την διαχείριση των αδέσποτων έχει επενδύσει στην υιοθεσία των ζώων ή στην αναδοχή τους από φιλόζωους πολίτες σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο.

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον πάσχουν από χρόνια και ανίατη ασθένεια ή για ανατομικούς λόγους και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, οι ανάδοχοι τυγχάνουν της υποστήριξης του Δήμου στη φροντίδα αυτή.

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μια ευκαιρία ζωής υιοθετώντας ένα ζώο ή για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με θέματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς, μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία η οποία είναι το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Συνοχής, στο τηλ: 2132026090 ή με αποστολή μηνύματος στο Email: prolipsi@elliniko-argyroupoli.gr

«η φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων αποτελεί την αντανάκλαση των αξιών μιας κοινότητας στο σύνολο της»